Връщаме часовниците с час назад в неделя, преминаваме към зимното време

Връщаме часовниците с час назад в неделя, преминаваме към зимното време | StandartNews.com

В неделя връщаме часовниците с 1 час назад и минаваме към зимно часово време. Възможно е да преместим стрелките за предпоследен път. Смяната на часовото време да бъде отменена, реши ЕК. Но това ще стане след като страните –членки решат на зимно или лятно време ще останат. Решенията си те трябва да обявят до април следващата година. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, на 31 март 2019 година. Държавите, избрали да ползват само зимното часово време, ще преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина.

В 04:00 ч. сутринта в неделя, на 28 октомври, трябва превъртим стрелките на часовника с час назад, за да се върнем отново към астрономическото часово време. Това, което използваме от октомври до март и което наричаме зимно.

След голям и продължителен дебат за ползите и вредите, смяната на часовото време е на път да остане в историята. Мащабно европейско допитване установи, че натежава мнението за отмяна на въртенето на стрелките два пъти в годината. Резултатите от него влязоха в дневния ред на Европарламента, а в подкрепа на разискванията бяха цитирани и няколко големи научни изследвания, които показват, че смяната на астрономическото време има негативни ефекти върху здравето и ежедневието на хората. ЕК предложи от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне, като на държавите-членки се даде възможност да решат сами кое време ще прилагат като постоянно – лятното или зимното.

Предложението бе представено от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер пред евродепутатите в Страсбург:

„Всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ръкопляска. Днес комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите-членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Очаквам парламентът и съветът да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", посочи Юнкер.

Всяка страна трябва да е наясно с избора си до април 2019 година, което означава, че ще се наложи още веднъж да превъртим стрелките на часовника – в последната неделя на март догодина, когато по традиция пък досега преминавахме към лятно часово време.

Голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово време. Това показаха резултатите от Националната консултация, проведена от Министерския съвет. В анкетата в интернет своите коментари написаха малко над 17 хил. българи.

Министерството на образованието се обяви за зимно часово време, по-голямата част от бизнеса подкрепя лятното.

Изборът очевидно ще е на кантар до последно, защото е силно индивидуално обособен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай