Цацаров: Разследваме Прокопиев като бизнесмен, а не като издател

Цацаров: Разследваме Прокопиев като бизнесмен, а не като издател | StandartNews.com

Иво Прокопиев е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за "Каолин". Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината.

Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в национална среща на съдебните медици.

Разследванията и по двете досъдебни производства срещу Иво Прокопиев нямат нищо общо с издателската му дейност. Разследванията вървят по отношение на лицата, за които има данни, че са извършили престъпления и не желая да коментирам изявленията им, каквото е това на г-н Прокопиев", добави главният прокурор.

„Обвиненията имат общо с бизнес, имат общо с приватизация. Когато преди години са се случвали събития с предприятието „Каолин", или със съответни находища за такива полезни изкопаеми и съответна приватизация на територията на Разград, а в последствие и с други сделки, не мисля, че някой е издавал нещо. И не мисля, че някой трябва да разсъждава, че може да издава вестник и да е собственик на сайт и следователно всяко посегателство срещу него е посегателство срещу свободата на словото", добави Сотир Цацаров.

Той още веднъж подчерта, че „Каолин" няма нищо общо със свободата на словото, няма общо и с издателската дейност на обвиняемия Иво Прокопиев.

Тече процедура по екстрадиция на семейство Баневи във френския съд. Двамата ще бъдат разследвани за пране на пари и длъжностни престъпления, каза още главният прокурор.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани в Ница при акция на френската полиция, след издадена Европейска заповед за арест. Разследването за момента срещу тях е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери" АД.

"Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения, „Полимери" е само началото, добави още Цацаров.

Цацаров каза още, че издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви също е в ръцете на френската полиция и очакват скоро те да бъдат намерени.

Главният прокурор също коментира и случая с Димитър Желязков - Митьо Очите. "Приключила е процедурата по екстрадацията в турския съд и предстои връщането му в България", посочи Цацаров.

"Кога точно ще бъде предаден Димитър Желязков, зависи отново от турския съд", заяви още той. На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха 5. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан. Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай