Понеделник,

„Трейс“: Варовиковите скали се използват в асфалта съгласно стандартите

От: Администратор -
„Трейс“: Варовиковите скали се използват в асфалта съгласно стандартите
A
A
A

Несъответствия на проекта със съществуващите дадености е установила компанията „Трейс Своге" при рехабилитацията на отсечката Мездра - Своге - Нови Искър.

В позиция на главния изпълнителен директор инж. Боян Делчев, публикувана на уебсайта на строителната фирма се посочва, че с писмо от 27 декември 2011 г. „Трейс" е информирала Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), надзора, инженера и проектанта за несъответствия както по отношение на габарита на пътното платно, така и по отношение на съществуващата и проектната ос на пътя за 29 км, включващи и участъка, където при катастрофа с автобус на 25 август загинаха 18 души.

Инженерът, от своя страна, в писмен отговор е насочил изпълнителя към търсене „на решения в оперативен порядък" с проектанта. Според „Трейс" обаче редно би било Пътната агенция да възложи препроектиране, да синхронизира реалното положение с проекта и тогава да го възложи за изпълнение.

В позицията си инж. Делчев изтъква, че писмата от Агенцията, така широко коментирани в публичното пространство, са изпратени след изтичане на гаранционните срокове, а съдържанието им не е отговаряло на договорните условия. Освен това, в тях е имало основно препратки и приложения с констатации на лица, които не са страни по договора, без мотивация или доказателства за некачествено изпълнение от страна на „Трейс Своге". В част от писмата се е изисквало изпълнение на дейности, които не са били предмет на договора и не са били задание на изпълнителя.

От „Трейс" напомнят, че всички проекти са били предварително одобрени от компетентните институции, включително Областната дирекция на МВР.

Компанията е предложила на възложителя съвместен оглед на обекта на 27 юли 2018 г. Съставен е констативен протокол, който обаче е подписан и върнат с писмо към изпълнителя едва на 28 август, след трагичния инцидент.

Боян Делчев припомня още, че участъкът на катастрофата не е определен от МВР като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Той се спира и на оповестената от регионалното министерство информация, че в асфалта се съдържа варовик. Варовиковите скали се използват за почти всички видове асфалт съгласно стандартите, изтъква Делчев. Според него коментарите, че това е недопустимо, налагат неверни или подвеждащи хипотези в публичното пространство.

Укрепителната стена, към годината на проектиране и изпълнение на рехабилитацията е съществувала и не новоизградена, пише още в писмото.

В населени места до 100 000 души, каквато е и община Своге, отговорност на общината са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища.

Поставената мантинела в участъка на катастрофата не е заложена в проекта за рехабилитацията и не е следвало да бъде изпълнявана от „Трейс Своге", добавя инж. Делчев.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички