„Трейс“: Варовиковите скали се използват в асфалта съгласно стандартите

„Трейс“: Варовиковите скали се използват в асфалта съгласно стандартите | StandartNews.com

Несъответствия на проекта със съществуващите дадености е установила компанията „Трейс Своге" при рехабилитацията на отсечката Мездра - Своге - Нови Искър.

В позиция на главния изпълнителен директор инж. Боян Делчев, публикувана на уебсайта на строителната фирма се посочва, че с писмо от 27 декември 2011 г. „Трейс" е информирала Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), надзора, инженера и проектанта за несъответствия както по отношение на габарита на пътното платно, така и по отношение на съществуващата и проектната ос на пътя за 29 км, включващи и участъка, където при катастрофа с автобус на 25 август загинаха 18 души.

Инженерът, от своя страна, в писмен отговор е насочил изпълнителя към търсене „на решения в оперативен порядък" с проектанта. Според „Трейс" обаче редно би било Пътната агенция да възложи препроектиране, да синхронизира реалното положение с проекта и тогава да го възложи за изпълнение.

В позицията си инж. Делчев изтъква, че писмата от Агенцията, така широко коментирани в публичното пространство, са изпратени след изтичане на гаранционните срокове, а съдържанието им не е отговаряло на договорните условия. Освен това, в тях е имало основно препратки и приложения с констатации на лица, които не са страни по договора, без мотивация или доказателства за некачествено изпълнение от страна на „Трейс Своге". В част от писмата се е изисквало изпълнение на дейности, които не са били предмет на договора и не са били задание на изпълнителя.

От „Трейс" напомнят, че всички проекти са били предварително одобрени от компетентните институции, включително Областната дирекция на МВР.

Компанията е предложила на възложителя съвместен оглед на обекта на 27 юли 2018 г. Съставен е констативен протокол, който обаче е подписан и върнат с писмо към изпълнителя едва на 28 август, след трагичния инцидент.

Боян Делчев припомня още, че участъкът на катастрофата не е определен от МВР като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Той се спира и на оповестената от регионалното министерство информация, че в асфалта се съдържа варовик. Варовиковите скали се използват за почти всички видове асфалт съгласно стандартите, изтъква Делчев. Според него коментарите, че това е недопустимо, налагат неверни или подвеждащи хипотези в публичното пространство.

Укрепителната стена, към годината на проектиране и изпълнение на рехабилитацията е съществувала и не новоизградена, пише още в писмото.

В населени места до 100 000 души, каквато е и община Своге, отговорност на общината са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища.

Поставената мантинела в участъка на катастрофата не е заложена в проекта за рехабилитацията и не е следвало да бъде изпълнявана от „Трейс Своге", добавя инж. Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай