Социалните мрежи: МВР се „крие в храстите“ за инцидента при Своге

Социалните мрежи: МВР се „крие в храстите“ за инцидента при Своге | StandartNews.com

Вече седмица тъжните ни погледи са насочени към инцидента в Своге. Гневни сме и търсим виновника. Прокуратурата работи в три аспекта – водача, фирмата-превозвач, пътя, но резултатите още няма. Така могат да се обощят коментарите в социалните мрежи, които преливат под всяка новина, свързана с трагедията край Своге.

„Дотук стана ясно, че водачът е шофирал с над 30% над ограничението, фирмата превозвач не е изпълнила законови изисквания за преминаване на технически преглед и уведомяване за извършването на курса, пътят не е изпълнен с правилните материали и за него има сигнали, че често се случват произшествия. Извън прожекторите остана само една друга институция, отговорна за безопасността на движение по пътищата – МВР. Министърът на вътрешните работи организира перфектно дейностите на МВР и пожарната след трагичния инцидент и удобно се „скри в храстите", където явно от фактологията до сега МВР е било и в цялата сага за злополучния път и до деня на инцидента", пише в коментар на новина Кирил Иванов във Фейсбук.

„Нека да проследим хронологията. МВР препраща сигнали до АПИ, АПИ установява, че има проблем с пътя, АПИ поставя необходимите знаци, след като ги съгласува с МВР, за да осигури безопасното преминаване по проблемния участък, и започва да търси правата си по договор от изпълнителя на пътя. Въпросът е къде е МВР, КАТ Пътна полиция?", коментира пък Радостина Борисова в Туитър.

„МВР препраща, съгласува и... бездейства. Къде е контролът? След като се знае, че има проблем, къде са пътните полицаи да контролират скоростта на движение? Излезе информация, че масово в участъка се кара с превишена скорост.

АПИ е изпълнила задължението си и по закон – да обезопаси пътя със сигнализация, и по договор – да поиска от изпълнителя да отстрани проблемите. Ако АПИ започне отстраняване, ще възникне въпрос в обществото – защо с пари на данъкоплатците като има гаранция? Или има толериране на строители?

И остава въпросът защо КАТ не е контролирала опасния участък? Отговорът е един – защото на КАТ им е удобно в „храстите". Както и на министър Радев в конкретния случай", възмущава се потребиел с име „Христо Ботев".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай