Софийският маратон стартира към рекорден награден фонд от 83 000 лв.

Софийският маратон стартира към рекорден награден фонд от 83 000 лв. | StandartNews.com

Рекордните над 4000 атлети стартират в днешния София маратон 2018, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Рекорд ще има и по отношение на страните с представители, маратонци от 48 държави са се записали за участие, срещу 46 страни миналата есен. В 10 ч. е стартът за класическата дистанция от 42,195 км.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов отбеляза, че с всяка година маратонът се разраства, става все по-класен и добре организиран. "Благодаря на хората, които вършат огромна логистична дейност, за да имаме едно отлично състезание," каза Карамаринов и допълни, че в държавното първенство ще стартират 22 жени и 73 мъже.

"Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им - по 4000 лв., класиралите се на трето място - по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв.

Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За трета поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон ще определи шампионите на 42.195 км.

Днешният маратон е наистина внушително събитие, в годината, когато София е Европейска столица на спорта. Само в класическата дистанция на 42.195 км участниците са 550, сред тях ще има 12 много силни състезатели при мъжете и 6 при жените. Това са елитни маратонци от Кения, Мароко, Уганда, Руанда, Тунис, Етиопия и др.

За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level" в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

"Софийският маратон отново обединява няколко благотворителни каузи, а по трасето ще помагат стотици доброволци", заяви Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта".

Герджиков призова за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето за няколко часа - до към 16 ч.. "Всеки град има подобно събитие и е горд със своя маратон. Нека отдадем заслуженото на атлетите и да ги приветстваме," каза още Герджиков.

Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта", Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай