Септември си отива с порои, силен вятър и бурно море

Септември си отива с порои, силен вятър и бурно море | StandartNews.com

В последния ден на септември Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт код за силен вятър и обилни валежи за 11 области в страната в Централна, Източна и Югоизточна България.

Предупреждението важи за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в южните райони на тези области очакваните количества дъжд са до 25 л/кв.м.

В областите Смолян, Кърджали, Ямбол и Бургас е в сила жълт код за силен вятър и обилни валежи от дъжд между 20 и 35 л/кв. м., а в отделни райони от тези области количествата дъжд ще достигнат и до 50 л/кв. м.

Ще има и временни усилвания на вятъра като в морето край Бургас поривите ще достигат до 18-20 м/с, а вълнението на морето - до 3-4 бала, за което е в сила жълт код за силно вълнение.

В Североизточна България жълт код за силен вятър е обявен в областите Варна и Добрич. В крайбрежните части на тези области ще духа силен североизточен вятър със скорост 14-19 м/с. Поривите на вятъра в морето ще достигат до 18-20 м/с. И там е в сила предупреждение за силно вълнение на морето от 3-4 бала.

Облачно ще бъде времето в цялата страна днес заради преминаващия южно от България средиземноморски циклон. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°, а максималните ще са от 16° - 18° на места в Северна България и до 10° - 12° в южните райони от страната.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, ветровито и дъждовно, по-значителни на юг. Умереният, временно силен вятър, е от изток-североизток. Максималните температури ще са 16°-18°, а на морската вода - 21 - 23°.

В планините няма да е подходящо за туризъм заради облачността, дъжда и вятъра. Значителни ще са валежите в Родопите, Странджа и Сакар. Ще духа силен и бурен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра - около 11°, на 2000 метра – около 5°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

През нощта срещу понеделник и в понеделник на много места в Централна и Източна България ще вали дъжд, а в крайните източни райони валежите ще са значителни.

В Западна България валежите в първия октомврийски ден ще са на малко места и предимно слаби. Ще духа слаб до умерен източен вятър, в Източна България - временно силен, от изток-североизток. Температурите ще са с малък дневен ход, особено в местата с повече валежи.

След понеделник вероятността за валежи чувствително намалява. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще отслабне, в отделни райони временно и ще стихва. Дневните температури бързо ще се повишат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай