Ремонтът на "Дондуков" забавил пуска на новата пленарна зала

Ремонтът на "Дондуков" забавил пуска на новата пленарна зала | StandartNews.com

Втора разходка за медиите из дебрите на Партийния дом организираха от Народното събрание, за да видят докъде са стигнали с ремонта и инсталирането на новата пленарна зала.

През юли миналата година, по време на първата демонстрация, бе обявено, че ремонтът ще приключи през август 2018 г.

Август отмина, но новият парламентарен дом още не е готов. Закъснението от повече от месец се дължало на ремонта на булевард "Княз Дондуков", стана ясно от обяснението на шефа на дирекция "Управление на собствеността" Николай Бациев. Реално обаче заради ремонта входовете на Партийния дом са били затворени само седмица.

Журналистите видяха докъде е стигнала реконструкцията и получиха обещанието вече наистина в средата на 2019 г. новата пленарна зала да е готова. Депутатите ще седнат на сини седалки, защото знамето на ЕС било синьо.

Освен че ще спазят съюзния цвят с облицовката на столовете, депутатските банки ще осигурят всички удобства, за да си стоят на местата по-дълго и да могат да цъкат на телефоните си - ще разполагас със зарядни за таблета и джиесема. Местата са по-широки и позволяват народните избраници да си напишат изказването на лаптопа в реално време.

Парламентът ще има и задължителната система за евакуация, климатик, две зони за медиите и още лукс, наред със запазена орнаментика от оригиналния Партиен дом.

Отново, както и при миналогодишната обиколка на Партийния дом, акцентът беше стъкленият купол на покрива, през който пряко ще влиза светлината, за да не си бодат очите депутатите. 500 квадрата е стъклопакетът, който имитира купола в Бундестага. Съоръжението е било сложно за изпълнение.

Обмисля се дори депутатите да правят изказване от място, за да не се губи време да излизат на трибуната. Това обаче ще наложи промяна в правилника на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай