Събота,

Работодателите зад Валери Симеонов: Натискът на улицата е неправилно насочен

От: Администратор -
Работодателите зад Валери Симеонов: Натискът на улицата е неправилно насочен
A
A
A

Валери Симеонов за пореден път намери здрав гръб лицето на работодателите. Двете страни - вицепремиер и бизнес, се разбраха по всички точки от законодателния план. И се оказа, че са на едно мнение.

Фокусът от натиска на улицата не бил насочен в правилната посока, констатира Васил Велев от АИКБ. А тя била към икономически растеж, докато натискът бил за разпределяне на блага.

Този уличен натиск, тези протести няма да ни доведат до добро, искаме стабилност на правителството, добави и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Бизнесът и Симеонов са единодушни и срещу въвеждането на квотите за хора с увреждания.

Проблемът с тяхното интегриране не се решава чрез квоти и забрана за освобождаване, а чрез адаптиране на работната среда, добави Васил Велев. Глобата в проектозакона за хората с увреждания в размер на 30%, ако бизнесмен откаже да ги назначи, била един вид нов данък за бизнеса, недоволства капиталът.

Ние срещнахме пълно разбиране с вицепремиера по всички въпроси и това не е случайно, добави Кирил Домусчиев, като изтъкна, че като човек от бизнеса той лесно разбирал проблема на бизнеса. А в тази къща, посочи той Министерския съвет, синдикатите само идвали да искат. Затова били вредни, повтори тезата с Домусчиев.

Бизнесът и Симеонов са на едно мнение срещу повишаването на максималния осигурителен праг на 3000 лв., да не се отлага реформата в таксата за битовите отпадъци според "замърсителят плаща" и срещу продължаването на плащането на първите три дни от болници.

Валери Симеонов заяви, че работодателите са прави да се обявяват срещу нови данъци, които липсват от управленската програма.

"Още няма и година, ние вече посягаме върху тази тема, това не е нищо, освен нарушаване на програмата", недоволства Симеонов и отсече, че депутатите на НФСБ няма да подкрепят тези законови промени в новия бюджет.

По думите му вдигането на прага от 2600 на 3000 лв. щял да доведе до удар върху печелившия бизнес в България, оттук следвало и евентуално изтичане на работна ръка. А за болничните вицето на Борисов отсече: "Откъде накъде бизнесът ще плаща? Ако тогава е проявил разбираме, аз не виждам защо сега?", припомни той за правилото за първите три дни болничен, който се поема от работодателя, въведено по време на кризата преди осем години.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички