Работодателите зад Валери Симеонов: Натискът на улицата е неправилно насочен

Работодателите зад Валери Симеонов: Натискът на улицата е неправилно насочен | StandartNews.com

Валери Симеонов за пореден път намери здрав гръб лицето на работодателите. Двете страни - вицепремиер и бизнес, се разбраха по всички точки от законодателния план. И се оказа, че са на едно мнение.

Фокусът от натиска на улицата не бил насочен в правилната посока, констатира Васил Велев от АИКБ. А тя била към икономически растеж, докато натискът бил за разпределяне на блага.

Този уличен натиск, тези протести няма да ни доведат до добро, искаме стабилност на правителството, добави и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Бизнесът и Симеонов са единодушни и срещу въвеждането на квотите за хора с увреждания.

Проблемът с тяхното интегриране не се решава чрез квоти и забрана за освобождаване, а чрез адаптиране на работната среда, добави Васил Велев. Глобата в проектозакона за хората с увреждания в размер на 30%, ако бизнесмен откаже да ги назначи, била един вид нов данък за бизнеса, недоволства капиталът.

Ние срещнахме пълно разбиране с вицепремиера по всички въпроси и това не е случайно, добави Кирил Домусчиев, като изтъкна, че като човек от бизнеса той лесно разбирал проблема на бизнеса. А в тази къща, посочи той Министерския съвет, синдикатите само идвали да искат. Затова били вредни, повтори тезата с Домусчиев.

Бизнесът и Симеонов са на едно мнение срещу повишаването на максималния осигурителен праг на 3000 лв., да не се отлага реформата в таксата за битовите отпадъци според "замърсителят плаща" и срещу продължаването на плащането на първите три дни от болници.

Валери Симеонов заяви, че работодателите са прави да се обявяват срещу нови данъци, които липсват от управленската програма.

"Още няма и година, ние вече посягаме върху тази тема, това не е нищо, освен нарушаване на програмата", недоволства Симеонов и отсече, че депутатите на НФСБ няма да подкрепят тези законови промени в новия бюджет.

По думите му вдигането на прага от 2600 на 3000 лв. щял да доведе до удар върху печелившия бизнес в България, оттук следвало и евентуално изтичане на работна ръка. А за болничните вицето на Борисов отсече: "Откъде накъде бизнесът ще плаща? Ако тогава е проявил разбираме, аз не виждам защо сега?", припомни той за правилото за първите три дни болничен, който се поема от работодателя, въведено по време на кризата преди осем години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай