Работодатели срещу синдикати: Вдигането на осигуровките ще удари ли ИТ сектора

Работодатели срещу синдикати: Вдигането на осигуровките ще удари ли ИТ сектора | StandartNews.com

Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари ИТ сектора у нас, защото там заплатите са и сред най-високите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин" Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната.

„Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери", посочи Бранков.

Ася Гонева, която е национален секретар на КНСБ, посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект.

„Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има , но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места", коментира Гонева.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете. Ние очаквахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма яснота за втората пенсия и за сребърния фонд. А в момента ни се сервират ръст на минималната работна заплата", заяви Бранков.

„Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв.", каза Гонева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай