Путин за ”Южен поток”: България прояви неспособност да защити националните си интереси!

Путин за ”Южен поток”: България прояви неспособност да защити националните си интереси! | StandartNews.com

Поредна тежка критика към България отправи президентът на Русия Владимир Путин. Той предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, както е направила преди време България, която под натиск отвън не е могла да защити националните си интереси, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2", както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС след председателството на България.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

"Българските колеги ни уверяваха, че каквото и да става, ще се борят за "Южен поток" до край, тъй като той съответства на националните им интереси. Той щеше да засили техния геополитически статут като транзитна страна за газа към Европа, до 400 милиона евро годишно, просто така, само защото има тръба на тяхната територия", заяви още президентът на Русия.

Путин добави, че българската страна се е надявала да създаде няколко хиляди работни места. Руският лидер подчерта, че оценява обема на доставките на природен газ от Русия за Европа през 2018 г. на 200 милиарда кубически метра и че собствените добиви на европейските страни намаляват, така че вносът е неизбежен.

"Има други възможности, но те са по-скъпи и ще намалят цялостната конкурентоспособност на европейската икономика", подчерта Путин.

"И какво, Европа ще купува газ с 30% по-скъп, включително и от САЩ? Може наистина, но това е глупост, разбирате ли?"

Путин посъветва европейските лидери да не тръгват по пътя на "Южен поток" и посочи, че проектът не е бил реализиран заради България, пише още БГНЕС.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. "Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2", каза руският президент.

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация. "Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц.

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент заяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

В началото на май 2017 г. Русия започна изграждането на "Турски поток". В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15.75 милиарда кубически метра газ. Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа. За момента руската страна все още не е решила накъде ще поеме втората тръба. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият, който е по-вероятен, е през България за Сърбия и Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай