Проектобюджетът принуждава работещите в администрацията пенсионери да напуснат

Проектобюджетът принуждава работещите в администрацията пенсионери да напуснат | StandartNews.com

Проектът на закона за бюджет 2019 г. предвижда хората в държавния апарат, които получават и пенсия, и заплата да станат само активни пенсионери, пише Новини.бг.

Според изчисленията на Финансовото министерство в момента 1650 души вече получават пенсия, но са и държавни служители.

Ако законът бъде приет, тези хора ще имат месец да напуснат поста си, а на тяхно място да бъдат наети по-млади служители. Според икономисти освободените пенсионери ще бъдат добре дошли в частния сектор.

"Има достатъчно млади хора, които трябва да минат през държавната администрация и да полагат труд в нея. Тези, които са придобили право на пенсия, ако преценят, че искат да продължават да полагат труд, биха могли да го направят в реалния сектор", посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

Най-много работещи пенсионери има в МВР. Промените обаче ще засегнат само служители назначени по закона за държавния служител или около 250 души. Синдикатите обаче се притесняват, че промените може да се прехвърлят и при редовите полицаи. При тях бройката работещи пенсионери е до 3000.

Те са на много специфични длъжности. В повечето случаи са на ръководни позиции тяхната работа изисква специфични умения и опит. Реално, за да започне друг служител на тази работа ще е необходимо много време", категоричен беше председател на УС на Синдикален алианс "Сигурност" Лукан Лазарски пред камерата на Нова телевизия.

Засега държавата не предвижда да освобождава пенсионирани редови военни и полицаи. Според икономисти обаче такава промяна е нужна. Ако текстът бъде приет, работещите пенсионери от държавната администрация ще могат да бъдат назначавани само по заместване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай