Премиум кросоувърът Infiniti Q30 е перфектен за град и планина

Премиум кросоувърът Infiniti Q30 е перфектен за град и планина | StandartNews.com

Когато новото Infiniti Q30 излезе на пазара имаше колебания дали този първи компактен актив кросоувър ще допадне на претенциозните фенове на марката. Със сигурност обаче най-малкото Infiniti бързо събра хиляди обожатели. За България определено може да се каже, че този компактен SUV е перфектното решение, както за града, така и за дълго пътуване, а и за разходка в планината. Той е комбинация на спортен автомобил и хечбек с висока шофьорска позиция на кросоувър и много стилен дизайн, комбиниран с достатъчно пропорционално дълга колесна база. Q30 е с височина и габарити на SUV, но с пропорции и дизайн на купе, което определено има своите почитатели. Това прави и японската кола предпочината за тези които искат едновременно да имат SUV, а в същото време и да могат да шофират например в София без да се чудят как ще минат през някоя улица в ремонт, а и дали ще имат достатъчно място за паркиране. Шофьорите с мерак за повече спортно управление в Q30, вече ще разчитат на спортни седалки с интегрирани подглавници, които се предлагат за пръв път от Infiniti и имат регулиране в 8 посоки, както и в лумбалната зона, което е много важно. Q30 Sport има кожен волан, който е със специална изправена форма в долната част. Също така алуминиеви педали, които помагат за повече контрол в управлението, а в същото време правят шофьора и по-сигурен на пътя. Когато карате новото Infiniti винаги може да сте наясно с динамичните характеристики на модела благодарение на системата Active Sound Enhancement. Тя следи ускорението, предавателните числа, омекотява разликата в шума на двигателя и осигурява хармоничен звук при ускорение. Японският звяр минава и за най-тихия в компактния клас.

При представянето му в София Натали Кавафян, регионален директор на Infiniti за Централна и Източна Европа прогнозира, че колата ще привлече премиум купувачи с модерен лайфстайл, който се отличава от останалите. Така и стана. За по-малко от 2 години Infiniti Q30 стана хит за любителите на луксозните кросоувъри.

Още от първия миг в който потеглиш с Q30 се чувстваш сигурен, защото автомобилът е много стабиле на пътя благодарение на специално модифицираните амортисьори, които са тествани многократно от японските инжинери преди да се постигнат оптималните настройки. В резултат на това управлението остава гладко. Твърдостта на шасито е подобрена, за да осигури на шофьора управление, което може да бъде усетено, а шумът - контролиран.

Инженерите на Infiniti са създали за Q30 окачване, което е едновременно комфортно и прощаващо, без да е жертва на пъргавостта. Ходът на амортисьорите и твърдостта им е внимателно настроена, докато окачването отпред MacPherson оптимизира компактността. Отзад е избрана многоточкова система за по-добър контрол във всяка една ситуация. Именно това кара собствениците на новото InfinitiQ30 да се чувстват сигурни във всеки един момент при пътуването. В същото време им дават и увереност, че могат да стигнат до всяка една желана точка, независимо дали е в планината или около морето.

В двигателната гама има на Q30 има разнообразни агрегати. В базовия модел се предлага 1,6-литров мотор с 90 кВт (122 к.с.) или 115 кВт (156 к.с.), а дизеловите са 1.5 литра и 2.2 литра, двата 4-цилиндрови, и с мощност 80 кВт (109 к.с.) и 125 кВт (170 к.с.) съответно.

Специална лаунч версия с 2,2-литров дизелов двигател, задвижване на четирите колела, 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя и високото ниво на оборудване.

Автоматичните предавки са плавни благодарение на 7-степенна трансмисия с два съединителя. Тя включва предварително предавката, за да се осъществи по-бърза смяна, а механичният режим за смяна с планки от волана позволява на шофьора да избира момента. Ускорението е равномерно благодарение на еднаквото разпределение на мощността, независимо дали тръгвате, или вече се движите бързо. Бързата смяна на предавки се осъществява в двата режима – автоматичен и механичен. Максималният въртящ момент е постоянен и не се променя. Така при потегляне имате чувството, че само за секунди излитате и останалите коли около вас бързо стават точки в огледалото.

Освен 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител ще се предлага и 6-степенна механична.

Q30 разполага с множество интуитивни технологии, които подобряват управлението и осигуряват максимална сигурност, което е много важно в днешно време. Сред тях са Automatic park assistance с Around View Monitor (AVM) и Moving Object Detection (MOD), които правят Q30 един от най-лесните за управление автомобили в премиум компакт сегментa. Blind Spot Warning осигурява повече безопасност, като предупреждава шофьора за други автомобили в сляпата зона. Чрез тази екстра може да сте сигурни, че няма да засечете автомобил, който е от ляво или дясно.

Системата Forward Collision Warning с Forward Emergency Braking намалява стреса при управление в тежък трафик. Auto High Beam Assist е високоинтуитивна технология, която подобрява сигурността и увереността по време на шофиране през нощта. Intelligent Cruise Control осигурява безопасна дистанция от колата отпред. С други думи множеството екстри и в този модел на Infiniti ви гарантират, че ще се движите безопастно, бързо и в същото време няма да останете незабелязан. Не случайно марката е любима у нас както на футболист №1 за всички времена Христо Стоичков, така и на ски легендата Петър Попангелов (на снимката).

В България Q30 се предлага с пет двигателя. Дизеловите са два – 1,5-литров със 109 к.с. и 2,2-литров със 170 к.с. Бензиновите версии са три, базирани на 1,6-литров турбо мотор – със 122 к.с. и 156 к.с. Двулитровият връх в гамата е с 211 к.с.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай