Вторник,

Предложение: Областните управители да поемат ремонтите на пътищата

От: Администратор -
179
Предложение: Областните управители да поемат ремонтите на пътищата
A
A
A

Областните управители да поемат управлението на ремонтите и поддръжката на републиканската пътна мрежа, както и да носят отговорност за възникнали инциденти по тях, защото сега отговорността се размива. Това предлага областният управител на София Илиан Тодоров („Атака").

Промяната ще бъде обсъдена на коалиционен съвет в следващите дни, уточни Тодоров. Според областния управител на София е недопустимо при условие, че на територията на Софийска област се намират 10% от републиканската пътна мрежа, Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) да заделя 1% от бюджета си. С промените ще поискаме и да имаме реални лостове, защото в момента нямаме никакви права, уточни той.

„При катастрофа трябва да се обадя на кмета на населеното място, за да го помоля да повика кран. А това може да се прави от областните управители и те да поемат абсолютно цялата отговорност. В Чехия, Холандия, Полша и Словакия губернаторите се занимават с ремонтите и поддръжката на пътищата, така че ние няма да сме новатори, а ще вземем една работеща идея", подчерта Тодоров.

Той каза още, че преди 10 месеца е изпратил писмо, в което е дал пълен списък на пътищата, които са в критично състояние и създават предпоставка за инциденти, но до днес нямал отговор. Отбеляза, че също така по закон трябва да получава на всеки три месеца отчет за свършената работа от областното пътно управление, а до момента от общо четири е получил само един отчет.

Областният управител поиска също така те да управляват и бюджета на областното пътно управление.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com