Правителството ще разгледа законопроекта за хората с увреждания

Правителството ще разгледа законопроекта за хората с увреждания | StandartNews.com

Законопроектът за хората с увреждания влиза за разглеждане в Министерския съвет. След редица протести, скандали и отлагания, законопроектът е на финалната права. Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ.

Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество прие част от текстовете на законопроекта за хората с увреждания. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание, обясни вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори.

Твърдо против документа са работодателските организации. Критиките на бизнеса са основно срещу въвеждането на квоти за наемане на работници с увреждания и санкциите, които следват при неспазването на тази точка от закона.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда.

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че въпреки критиките, работната група продължава ударно и върви по изготвения график.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай