Полицията в Харманли започна проверка заради урана във водата (ОБНОВЕНА)

Полицията в Харманли започна проверка заради урана във водата (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Полицията в Харманли, под надзора на Районната прокуратура, започна проверка заради урана във водата. Причината са съмнения на хората, че е имало укриване на информация.

Близо 25 000 души са снабдявани от водоноски, след като беше установен уран над допустимата норма във водата на Харманли и три съседни села. Водата е забранена не само за пиене, но и за готвене.

Здравният риск е незначителен, увери директорът на РЗИ – Хасково Соня Димитрова.

Тя отбеляза, че измерените стойности са 0,043 мг на литър, а нормата е 0,03 мг на литър. Въпреки незначителния здравен риск все пак ние сме длъжни да наложим тези ограничения, поясни тя.

Димитрова припомни, че допреди години максимално допустимата стойност е била 0,06.

Това е първият резултат, който показва отклонение от изследването на водата в Харманли. Досега не е имало проби, които да показват отклонения по показател естествен уран, посочи тя.

Зоната се водоснабдява от 9 кладенеца, в момента работят 6. В един от тях стойността е даже над 0,06. Този кладенец е спрян, предписали сме на ВиК да извърши почистване на водоемите и водопроводната мрежа, каза още шефът на РЗИ – Хасково.

Ще последват нови проби, а резултатът ще излезе до месец. Но дори и да е в норма, вече има риск уранът да избие отново.

„Искам наистина по-дълготрайно да бъде разгледан този проблем. Явно не е само в Харманли, а в цялата Хасковска област", каза кметът на Харманли Мария Киркова.

Осигурени са водоноски от ВиК – Хасково. Има и мобилни водоноски, които заредиха кухните, където се готви, както и детските градини, обясни тя.

В момента в града има 2 стационарни и 2 мобилни водоноски, които ще обикалят по график кварталите. Кметът обаче ще иска още, тъй като за бежанския лагер например няма.

Бисер е едно от трите села в общината, където водата е обявена за опасна и забранена за пиене и готвене. Водоноските обаче не стигнаха до селата, затова от ВиК вече втори ден раздават бутилирана вода на хората. Има ограничение – по 5 литра на човек, които трябва да им стигнат до понеделник.

Хората обаче се оплакаха, че за семейство от двама души дават по 7 литра, които със сигурност няма да им стигнат.

Призивът към жителите в района е да не използват крайпътните и градски чешми, защото няма гаранция, че там водата е безопасна. Предстои здравните власти да ги изследват, след което ще стане ясно дали водата е годна за пиене.

От Комисията за енергийно и водно регулиране също обявиха, че започват проверка.

С писмо на председателя на регулатора до изпълнителния директор на ВиК – Хасково се изисква в 7-дневен срок водното дружество да представи информация в КЕВР.

ВиК – Хасково трябва да информира Комисията дали до този момент са правени обследвания за причината за рязкото влошаване на качеството на питейната вода в региона и какви мерки дружеството е предприело и планира да извърши, с цел да бъдат изпълнени нормативните изисквания за качество на предоставяната водоснабдителна услуга, както и да посочи срока за тяхното изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай