Отварят красивата пещера „Венеца" за посещения

Отварят красивата пещера „Венеца" за посещения | StandartNews.com

В началото на май отваряме за посещения красивата пещера „Венеца", съобщи кметът на село гара Орешец Константин Филипов. Подземната забележителност се намира близо до селото. Приспособяването и за посещения продължи повече от две години. Вече до нея има път, по който може да се стига и с автомобили, пешеходна пътека за посетителите вътре, стъпала и парапети. Има и малък посетителски център, от който туристите могат си купят сувенири.

Пещерата „Венеца" е благоустроена с европейско финансиране. Това е станало по проект чрез програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Партньор на общината в Димово, на чиято територия е „Венеца", е общината в Майданпек, Сърбия. С европейските средства в нея е разширена с ще една зала известната им вече пещера „Райкова печ".

Пещерата „Венеца" е открита случайно при взривни работи през 1970 година. Влезлите вътре работници останали изумени от красотата и. Подът бил осеян с разноцветни кристали, разноцветни са и сталактитите и сталагмитите. Учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а оцветяването – с цвета на земята отвън пещерата.
До „Венеца" се намира световноизвестната вече пещера „Козарника", в която български и френски археолози откриха присъствие на човек от преди 1,4 млн. години. Смята се, че тя е била обиталище на първия човек, преминал от Африка в Европа. Тя обаче не е открита за посещения. Всяко лято в нея се извършват археологически проучвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай