Петък,

Откритият нов вид бозайник се среща само в Странджа планина

От: Администратор -
Откритият нов вид бозайник се среща само в Странджа планина
A
A
A

Открият нов вид бозайник се среща само в района на Странджа планина – българската и турската част, и никъде другаде в света. Това е изцяло нов за науката биологичен вид, нов вид къртица. Това каза в предаването „Тази сутрин" по bTV д-р Недко Недялков, биолог от Природонаучния музей в София и част от екипа учени, открили бозайника.

Самото проучване стартира през 2011 г. , когато случайно открихме един мъртъв екземпляр. Направихме подробно изследване и още тогава знаехме, че има нещо ново на територията на нашата страна, разказа д-р Недялков.

Поради различни причини, основно от финансово естество, това откритие се забави, докато не решихме с колегата от Словения Борис Крищуфек да го финализираме. Така миналата година двамата се организирахме самостоятелно, събрахме допълнителен материал, направихме генетични изследвания в чужбина, сравнихме ги с всички известни къртици в Европа и в района и се оказа наистина нещо ново.

При този вид клепачите са изцяло сраснали, очите остават под кожата. Самите те са много малки, с размерите на глава на карфица, допълни биологът.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички