Откриха в Черно море кораба на Одисей

Откриха в Черно море кораба на Одисей | StandartNews.com

Как културно-историческото наследство на Черно море води до увеличаването на туристите, бе темата на дискусия в Бургас, организирана от вестник Стандарт в рамките на кампанията Моят град. На форума присъстваха представители на изпълнителната власт, кметове, археолози, директори на музеи и шефове на туристически организации. Дискусията бе в деня на Черно море- 31 октомври.

 

Корабът, който тази година бе открит на дъното на Черно море, е напълно идентичен с този на Одисей. Това разказа директорът на Центъра за подводна археология Калин Димитров на дискусия "Културно-историческото наследство на Черно море", организирата от вестник Стандарт.

Форумът е част от кампанията на медията "Моят град" и "10 причини да остана в моя Бургас". Плавателният съд е от V-ІV в. пр. н.е. и е много подобен на изобразения върху древна ваза кораб, с който Одисей е пътувал около Итака, за да чуе песента на сирените. "Дълго време се смяташе, че това изображение е плод на изображението на художника, но за първи път е открит реално корабокруширал кораб, който напомня забележително на него, каза Димитров.

Той разказа също, че в последните три години са разкрити 60 корабокрушения в Черно море като корабите са на дълбочина от 45 до 2000 метра. Сред тях има и няколко римски транспортни кораба, които досега също са били виждани само на изображения. Има и плавателен съд от късната античност, както и един от ІХ век в периода на цар Симеон. Открит е и двумачтов кораб от ХІІІ век, който археолозите кръстили "Корабът на Марко Поло".

Предполага се, че неговият произход е от Генуа. Археолозите намерили и над 20 транспортни кораба от Османската епоха. Според Димитров това преосмисля представите за значението на морския транспорт в този период. Артефакти от всички тези открития могат да бъдат експонирани в изложба. Очаква се след създаването на Морски музей на остров Свети Кирик и Юлита, част от тях да бъдат изложени и там. Други много интересни находки са потопените праисторически селища от края на каменно-медната епоха, които са над 20 по цялото ни Черноморие.

Те започват още от Дуранкулак и стигат до Созопол, Ропотамо и Китен. Археолозите имат очаквания, че такива ще бъдат намерени и в района на Царево и Ахтопол, който все още не е разработен. Имат изключително голяма научна стойност и също могат да се превърнат в атракция за туристите чрез музейни експозиции, обясни Димитров. В Несебър пък са открити потопени крепостни стени, които след това са засипани от съоръжения, издигнати за укрепване на брега.

Стените са намерени още през 60-те години на миналия век, частично са проучени през 80-те, но най-активно се изследват от миналата година. В момента те се намират на 2 до 5 метра под морското ниво и могат да се превърнат в туристическа атракция чрез създаване на техен виртуален модел. Обмисля се също желаещите да имат възможност за водолазни посещения, за да ги разгледат отблизо, разказа археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай