Нощният риболов на миди забранен

Нощният риболов на миди забранен | StandartNews.com

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обмисля 12 мерки срещу бракониерството на бели миди, което в момента е недобре регламентирано в закона. Това разказа Тодор Ангелов, директор на Дирекция от ИАРА на форума на Стандарт.

Някои от тях са свързани със забраната на нощен риболов за миди, както и с въвеждането на лимит за дневен добив, който да ограничи възможността те да бъдат уловени с драга.

В момента предвидените в закона изисквания са неработещи, тъй като те предвиждат само ръчно бране на миди, но няма начин за доказване дали мидите не са събрани по друг начин, обясни Ангелов.

Той посочи също, че има европейски изисквания, свързани с риболова, които обаче не съответстват на нашия флот и на българския модел за рибарство. Въпросните мерки отчитат по-скоро риболов в океаните, но българският риболовен флот се състои предимно от малки лодки, под 10 метра.

Такива са 92 % от общо 2800 български кораби и лодки, които се препитават от улов на риба. Ангелов заяви, че изпълнителната агенция обмисля да предложи промени в закона, които да съответстват на българските условия.

Той посочи също, че откакто преди две години изпълнителната агенция е преместена в Бургас, тя работи по-добре, тъй като има възможност както за по-чести срещи с рибарите, така и за сътрудничество на по-високо ниво с РИОСВ, Гранична полиция и Агенцията по храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай