Неделя,

Нено Димов: Огромната част от жилищата в България, включително и моето, не са застраховани

От: Администратор -
138
Нено Димов: Огромната част от жилищата в България, включително и моето, не са застраховани
A
A
A

„Огромната част от домовете в България, включително и моят, не са застраховани, а първо отговорност носим самите ние за себе си". Това каза пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод нанесените щети от бедствия.

„От там нататък може да се намеси и общината, и държавата през комисията за бедствия и аварии, но на първо място сме ние тези, които трябва да носим отговорност", подчерта той. Днес има предупреждение за жълт код за високи води на река Тунджа около Ямбол. Вероятно в сряда то ще бъде на ниво оранжев код, каза още министърът.

Ако кметовете не могат да поддържат язовирите, те трябва да преминат към държавата, заяви Нено Димов. Той припомни, че е възложено на министъра на икономиката да се направи предприятие и всички язовири, които не се следят от държавата, които са общински и общините не могат да ги поддържат, да преминат на поддръжка на държавата.

Екоминистърът отбеляза, че концесията в парк „Пирин" в момента е дадена за пореден път на прокуратурата за проверка и след като тя завърши и излезе със становище, ще се види какви са предписанията, които е направила. „Аз ще се съглася с решението и констатациите на прокуратурата", подчерта министърът.

Той определи протестите за Пирин като политическа кампания, която според него вероятно ще продължава до изборите догодина. Очевидно желанието е да се насадят някакви страхове. Това са политически методи и инструменти, смята Нено Димов.

„Има органи в държавата, които знаят кой е собственикът на „Юлен". „Юлен" е юридическо лице, което си плаща данъците в България. Аз като контролиращ концесията имам определени функции да контролирам", каза още Димов. „Бях изпратил писмо да попитам кой е собственикът на „Юлен" до БНБ. Получих отговор, че не е в правомощията ѝ да ми отговори на този въпрос", допълни екоминистърът.

В Пирин на практика имаме прираст на дървета през последните години точно благодарение на правилната санитарна сеч, която прави държавата. Няма никаква друга освен санитарна сеч, категоричен беше още той.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com