Събота,

На дискусията на "Стандарт": Пари от Европа за Чудесата

От: Администратор -
На дискусията на "Стандарт": Пари от Европа за Чудесата
A
A
A

Пари от Европа ще има за "Чудесата на България". Това е едно от ключовите постижения на БГ председателство. Решението Европа да отпуска повече пари през туризма и икономиката за социализация на културно-историческите обекти, е едно от заключенията на Съвета на министрите на културата, взето в шестте месеца, през които страната ни бе начело на Европа. Това съобщи по време на дискусията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" във Варна Амелия Гешева, зам.-министър на културата.

Тя призова кметовете спешно да проверят статутите на обектите, които притежават, и да кандидатстват за актуализирането им, ако това е необходимо. Само така ще могат да се възползват от всички програми за финансиране на културно-историческото наследство. Галерията във Варна става национален паметник на културата, съобщи Гешева. Следващия месец ще излезе решението за това. През август е подписан и договорът, с който стартира Норвежката програма. По нея има 3 мерки за подпомагане за културно-историческото наследство, съобщи Гешева.

Първата е за развитие на паметници на културата, музеи и галерии. По нея са предвидени 5,4 милиона евро, за тях кандидатстват общини. Втората мярка е за дигитализация на културно-историческо наследство, третата за съвременна култура и развитие на фестивали. Фестивалите привличат много туристи, те трябва да са част от интегрираните туристически продукти, каза Гешева. Тя съобщи, че в бюджета за 2018 година министерство на културата ще се бори за ново увеличение на парите за разкопки. Тази година те бяха с 500 хиляди лева повече.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички