Метрото спира за уикенда, заради строежа на третия лъч

Метрото спира за уикенда, заради строежа на третия лъч | StandartNews.com

В събота и неделя няма да се движат влакове между метростанциите „Сердика" и „Стадион „Васил Левски" в двете посоки, но ще бъде осигурен наземен транспорт. Спирането се налага заради изграждането на третия лъч на метрополитена.

Заради строителството на станция „Орлов мост" от третия лъч на метрото тунелопробиващата машина трябва да премине под линиите на действащия лъч на метрото, което ще стане в събота и неделя. В неделя машината ще влезе в станция „Орлов мост". Това обясни пред камерата на БНТ инж. Кирил Зайков, зам.-изпълнителен директор на „Метрополитен София". Спирането на движението на метрото между двете станции е с оглед да се намали опасността от смущения от вибрациите на преминаващите влакове. Опасност от срутване няма, обясни инж. Зайков.

Новоизграждащият се тунел от третата линия е на дълбочина 22 м. Разстоянието между него и действащите линии от първа линия е 140 см. С оглед да се сведат рисковете до възможния минимум предприехме това действие, каза инж. Зайков.

Осигурен е наземен транспорт с автобуси от станция „Сердика" до „Стадион „Васил Левски". Началната спирка е до сградата на „Булбанк" на станция „Сердика", като по пътя са обособени три спирки.

Движението на метровлаковете ще се бъде възстановено в нощта между неделя и понеделник.

Влаковете от третия лъч на метрото имат възможност за автоматично движение, но първоначално такива ще се движат с машинисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай