Неделя,

Майките от „Системата ни убива” излизат на пореден протест

От: Администратор -
154
Майките от „Системата ни убива” излизат на пореден протест
A
A
A

Майките от инициативата "Системата ни убива" излизат на пореден протест за защита на исканата от тях реформа. Този път протестиращите майки ще се съберат пред сградата на Министерския съвет, за да заявят, че не желаят раздаване на пари „на калпак". Протестът ще се проведе ден след подписването на споразумение между майките, правителството и националните организации на хората с увреждания с конкретните мерки и срокове за изпълнение на реформата.

В навечерието на обявения за днес протест министрите на финансите и на социалната политика се договориха с протестиращите майки и разписаха в споразумение, че законите за личната помощ и за хората с увреждания ще влязат за разглеждане от парламента заедно, на 19 октомври.

При подписването стана ясно, че исканата от майките индивидуална оценка на потребностите на всеки човек ще бъде заложена в закона за хората с увреждания и ще започне да се прави от април догодина.

Колкото до личната помощ, регламентирана в другия закон, тя ще бъде достъпна само за лица с 90 и повече процента намалена работоспособност и право на чужда помощ, а за децата ще се допуска 90 процента степен на увреждане без право на чужда помощ и 50 процента степен на увреждане, но ако имат право на чужда помощ. Ще има и лимит на часовете - до 8 часа на ден.

Още вчера майките потвърдиха, че остават навън, докато реформата не бъде завършена. Весела Одаджиева от палатковия лагер при парламента: "Няма да се приберем. Продължаваме да следим дали ще бъдат спазени тези обещания, докато не видим реални резултати".


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com