Марешки иска "Биг Брадър" пред урните

Марешки иска "Биг  Брадър" пред урните | StandartNews.com

"Воля" иска въвеждане на мажоритарен избор без листи, видеозаснемане на целия изборен процес, запазване на районирането в 31 МИР, въвеждане на гласуване на втори тур, обяви лидерът на партията и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, цитиран от БГНЕС.

Видеозаснемането няма да се случва в тъмната стая. Урната се запечатва и се снима от камерата, и няма нужда от стотици наблюдатели и застъпници, вкъщи от компютъра ще се следи всичко от камери, обясни Веселин Марешки.

Според него това ще струва по-малко пари от машините за вота. "Когато някой открадне гласа ви, той краде бъдещето на децата ви. Искаме да има чистота на изборите и каквото реши избирателят да бъде това, а не каквото реши някой друг. Искаме всеки човек да излиза и ако хората го харесват да бъде избран, и след това да носи лична отговорност за действията си. 31 си остават районите, няма проблем в тях всички кандидатите да бъдат изцяло мажоритарни. Ние не предлагаме пропорционални избраници. Ние продължаваме да държим на най-елементарното нещо-видеозаснемане на изборния процес. Тогава ще бъде ясно дали някой е драскал по бюлетините, например", заяви Марешки.

Партията има право да издига 30 мажоритарни кандидати и може да бъде част от парламента само, ако хората са гласували за него. Чудим се дали да бъде в два тура. По нашата система дори и малките формации, където имат качествен кандидат ще имат народен представител в тази област, продължи той.

Трябва да се реши и вотът от чужбина. Българите да имат право да си избират кандидат, който познават, но и да гласуват по постоянен адрес и гласовете им да отиват там, където имат постоянен адрес. Не виждаме препъни камъни в този законопроект. За него никой не може да ни обвини, че сме направили нещо, което да бъде в наша полза", категоричен бе лидерът на "Воля". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай