Манолова мисли за помощ на производителите на череши

Манолова мисли за помощ на производителите на череши | StandartNews.com

Законът защитавал повече големите собственици на овощни градини

Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират защитата на малките производители на плодове. Това каза в Кюстендил Националният омбудсман Мая Манолова, цитирана от „Фокус". Манолова посочи, че от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара.

„Обикновено се събират и продават около 5 хиляди тона, а тази година са само 2 хиляди тона череши. Това говори, че има много пострадали насаждения. Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите", каза Мая Манолова.

Тя смята, че законодателната уредба не е съвършена, защото защитава повече големите, отколкото малките, но въпреки това и дребните производители имат възможност да получат обезщетения.


Омбудсманът посъветва производителите на ябълки и сливи, чиято реколта също е поразена, да подадат заявления за получаване на обезщетения.

В сряда Манолова ще има среща с министъра на земеделието и храните, на която ще постави темата за обезщетяване на черешопроизводителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай