Лавина от сигнали за бедстващи щъркели в Бургаско

Лавина от сигнали за бедстващи щъркели в Бургаско | StandartNews.com

Лавина от сигнали за бедстващи щъркели има в Бургаско. Екоинспектори и служители на горските стопанства тръгнаха да спасяват замръзнали птици. А зоопаркът в Айтос осигури клетки, в които да се подслонят.

По време на снеговалежа в четвъртък Адриана Маврулкова и съпругът ѝ виждат ято щъркели, накацали край пътя.

„Те бяха целите мокри, долу на земята, имаше налягали, перата им, личеше си, че са мокри. Нито могат да хвърчат, нито нищо", казва жената.

Щъркелите обаче не са открити от екоинспекторите на това място.

Според Станислав Георгиев от отдел „Биологично разнообразие"от РИОСВ – Бургас е възможно птиците, които е видяла Мравулкова, просто да са спрели за почивка.

„Всички птици са мокри в момента.Това, че щъркелите са стоели на едно място означава, че те в момента съхраняват енергия. Изглеждат един вид като бедстващи, но не са", уточни експертът.

Малко по-късно виждаме птиците да прелитат.

„Не във всеки случай, когато видим кацнали щъркели, трябва да смятаме, че бедстват", казва и Елена Паспалева от РИОСВ – Бургас.

По думите на експертите щъркелите могат да издържат и на по-ниски температури, не е нужно непременно да се държат и на топло.

Сигнали за бедстващи птици постъпват и от други села в Средец. Някои от щъркелите инспекторите откриват вече в гнездата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай