Икона на св. Георги от Атон идва в София

Икона на св. Георги от Атон идва в София | StandartNews.com

На 3 ноември вечерта, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий" в кв. „Красно село" ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Тя е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф" – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече над месец пребивава в Зографската света обител. В 17:00 ч, събота, светинята ще бъде внесена с лития в църквата „Св. Кирил и Методий", след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23 часа, с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, иконата на св. Георги ще остане в църквата „Св. св. Кирил и Методий".

Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец св. Георги, където да се съхранява светата икона. Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай