И обикновени съдилища да сезират КС

И обикновени съдилища да сезират КС | StandartNews.com

И на обикновените съдилища да се даде възможност да сезират Конституционния съд (КС), за това призова единственият кандидат на парламента за конституционен съдия Красимир Влахов, номиниран от управляващата коалиция, по време на изслушването му в правната комисия. В момента правомощия за това имат единствено Върховният касационен съд и Върховният административен съд, припомня сайтът "Правен свят".

Влахов акцентира на важността на разширяването на достъпа до конституционно правосъдие, във връзка с евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба. Според него това би разширило основните права и свободи на гражданите. "Добра идея е дебатът за индивидуалния достъп до конституционно правосъдие да бъде възобновен", смята настоящият върховен съдия. Като пример той даде практиката в Европейския съюз, където редица държави дават възможност на страна по делото или орган на съдебната си власт да сезират Конституционните си съдилища.

Според Влахов най-разумен и балансиран подход, е чрез даването на възможност на долноинстанционните съдилища, така че те да служат като своеобразен филтър. "Този въпрос е от изключителна компетентност на Народното събрание, но ако дебатът бъде възобновен, ще се включат в него представители на съдебната власт, както и на самия КС", подчерта Влахов.
Влахов постави акцент и на реалната автономност на Конституционния съд, който не принадлежи към нито една от трите власти и осигурява една "непротиворечива съдебна система". Той подчерта, че въпреки, че КС не е политическа институция, решенията му неизбежно имат политически последици. "Политическите последици не се предпоставят по необходимост от политическа мотивираност", каза Влахов.

"КС се превърна не само в гарант на Конституцията, а и в гарант на демократичния преход", заяви още той и подчерта, че за него изразяването на особено мнение при конституционно тълкуване на закона е особена форма на изявяване на съдийската независимост.

"Тълкувателна компетентност е особено достижение на нашата Конституция, тъй като не всички юрисдикции в Европа имат такава. Известно е, че тълкуването е абстрактно. Най-общо то се отнася до изясняването на юридическите проблеми, които има или биха възникнали при прилагането на конституционната норма", заяви пред депутатите от правната комисия Влахов и подчерта, че това може да спести последващо прилагане на правомощията по санкционен контрол и обявяване на противоконституционност на даден закон.

Върховният съдия подчерта и факта, че е абсолютно недопустимо КС да запълва правни липси с тълкувателната си дейност. "КС не е законодател. Тълкувателната компетентност на КС е пазител на правовия ред", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай