Горанов с обнадеждаваща новина за пенсионерите, вероятно ще има коледни надбавки

Горанов с обнадеждаваща новина за пенсионерите, вероятно ще има коледни надбавки | StandartNews.com

Най-вероятно коледни добавки за пенсионерите ще има и те ще са като тези за Великден. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за bTV. Най-вероятно предложението към Министерски съвет за надбавките ще бъде отправено в следващите няколко седмици.

По Великден най-възрастните с пенсии до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност, получиха по 40 лева надбавки. Сега за Коледа държавата щяла да задели около 50 млн. лв. от бюджета, за да може отново да осигури такива.

Относно искането на бизнеса да отпадне втората година от майчинството Горанов смята, че това не е нужно, но уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.

Предпоставки за предсрочни избори няма, призивите за това са болни амбиции на хора, които не са готови да управляват, коментира още Горанов.

"Няма смислена причина за хвърляне на държавата в политическа нестабилност. Поведението на вицепремиера Валери Симеонов извън думите му към майките за деца с увреждания, за които се извини, не дава повод за крайни действия", уточни той.

По думите му, ако лидерът на НФСБ излезе от малката коалиция, това ще бъде предпоставка за нестабилност, а на този етап такива промени са нежелани.

"Думите които той изрече, аз не мога да защитавам подобна позиция, но твърдението на Симеонов, че изреченото от него е извън контекста и неговото поведение през цялото време, свързано с дебатите по отношение на Законите за хората с увреждания, не ни дава основание да вземем толкова крайна позиция. Със сигурност, ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно по какъв начин ще функционира оттам насетне малката коалиция в голямата. Това създава определени предпоставки за нестабилност. На този етап предпочитаме да няма промени в коалицията, по начина, по който тя е формирана.

Отказът на БСП да влиза в парламентарна зала до оставката на вицепремиера Валери Симеонов е лицемерен. Имаме достатъчно мнозинство в българския парламент, за да може да започне той работа. Това е технология на парламентаризма, използвана в миналото от страна на ГЕРБ. Само, че ние тогава не се появявахме в Народното събрание и не участвахме в дебатите, сега те са избрали такъв подход", посочи Горанов и уточни, че е нормално БСП да иска оставката на правителството, тъй като това е работата на опозицията.

Горанов дори изрази и съгласие с левицата по определена тема.

"Напълно споделям твърдението на БСП за Бюджет 2019 г., че ние вземаме от българските граждани и го преразпределяме отново в тяхна полза. Ние преразпределяме част от икономиката, която за последните години е доста по-голяма от преди. Ние обещахме да не променяме данъците и не могат да ни упрекнат, че искаме промяна в плоската и корпоративната ставка.

Най-добрата новината е тази, че икономиката расте. В края на мандата казахме, че бюджетът ще расте и БВП ще достигне 110 млрд. и фактите, че още следващата ще бъде 116 млрд. показва, че сме били консервативни в прогнозите", обясни финансовият министър.

"Вероятно могат да се намерят основания за това, че максимално осигурителният доход нарасна с около 15%, но трябва да се гледа в контекста, на какво нараства с 15%. Пропорцията, която съществува между максималния и минималния осигурителен доход е нарушена в пъти, от колкото концепцията, която съществува в този модел. Бизнесът трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки", каза още финансовият министър.

Той обяви и че страната ни вече е в напреднал етап по отношение на преговорите за влизане в чакалнята на Еврозоната.

"Всичко, което зависеше от нас, ще си го свършим. В доста напреднал етап сме в разговори с Европейска централна банка. В началото на следващата година предстоят преглед на качеството на активите на системно значимите банки и на тези банки, които Европейска централна банка е решила да провери. Тече подготовка и съгласуване с ЕЦБ и сме на финалната права на изменение в закона за БНБ, в закона за кредитните институции. Сега сме в режим, в който се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ за надзор на нашите банки. В момента, в който получим съгласието на ЕЦБ за близко сътрудничество по отношение надзора на банките, ще кандидатстваме и получим подкрепа за ERM. Бюджетът с параметрите, които залага в себе си и с икономическото развитие, което може да се прогнозира от сега, е предпоставка за ERM", допълни Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай