Понеделник,

Десетки къщи застрашени от пропадане в бургаския квартал "Сарафово"

От: Администратор -
113
Десетки къщи застрашени от пропадане в бургаския квартал "Сарафово"
A
A
A

След проливните дъждове по морето, най-сериозни са щетите в Бургаско. Ново свлачище се активизира в квартал "Сарафово", а в понеделник пропадна и част от моста към летището. Десетки семейства, които обитават къщи само на няколко метра от срутената земна маса, се страхуват, че домовете им може да рухнат.

През последните няколко дни в района се изляха над 100 л/км.м дъжд. Свлачището съществува от 10 години. По думите на жителите по улиците няма достатъчно шахти, които да ги отводняват. Водата тръгва в посока към морето и наводнява мазета и приземни етажи. Крайбрежната улица "Черно море" също е засегната. Изградено е отводнително съоръжение, но то не работи достатъчно добре. На места канавката е запушена и не функционира.

Местните се притесняват, че при следващ порой оградите на къщите им ще бъдат съборени от водата. Между 5 и 6 метра от земната повърхност пред къщите вече е паднала. Подавани са сигнали и жалби към общината в Бургас, но до момента няма резултат от тях. По думи на жителите е нужна и намеса на държавата.

"Контролът върху свлачищата се извършва от Министерството на регионалното развитие. Общината също участва в този процес, за да изпълни предписаните мерки. Ние подкрепяме притесненията на хората", заяви заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие инж. Чанка Коралска.

Подготвено е и писмо до регионалното министерство, в което се изисква свикване на спешна комисия. От общината са в готовност да извършат аварийни мерки, ако те са необходими. По думите на инж. Коралска се планира и реализацията на проект за трайно брегоукрепване на свлачищната територия.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com