Вторник,

Бургас с план за подводни атракции

От: Администратор -
Бургас с план за подводни атракции
A
A
A

Подводните атракции ще са новият коз на Бургас за привличане на туристи. Откритият на 80 км от морския град гръцки търговски кораб на 2 400 годините ще е в центъра за развитието на подводната археология в България. Какви средства са необходими за проучването на напълно запазения античен плавателен съд ще обсъждат днес по време на дискусия на "Стандарт" в Морското казино представители на изпълнителната власт и археолози. Домакин на форума е община Бургас.

Калин Димитров от Център по подводна археология в Созопол ще представи находката и резултатите от английско - българската експедиция, картографирала дъното на морето. По време форума ще бъде обсъдена възможността за създаване на музей на подводната археология.

Дискусията ще начертае нови маршрути за културно-исторически туризъм, които да включват и последните археологически находки по Южното Черноморие. Преди броени дни в Ахтопол бе намерено най-голямото по обем и брой съкровище от монети и предмети.

Дискусията се провежда в Деня на Черно море. С форума Бургас отбелязва 22 години от подписването на Стратегическия план за възстановяване и опазване на Черно море. Документът е парафиран от 6 държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Експерти на министерствата на екологията и на здравеопазването ще представят мерките си за опазване на Черно море.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички