Бургас с план за подводни атракции

Бургас с план за подводни атракции | StandartNews.com

Подводните атракции ще са новият коз на Бургас за привличане на туристи. Откритият на 80 км от морския град гръцки търговски кораб на 2 400 годините ще е в центъра за развитието на подводната археология в България. Какви средства са необходими за проучването на напълно запазения античен плавателен съд ще обсъждат днес по време на дискусия на "Стандарт" в Морското казино представители на изпълнителната власт и археолози. Домакин на форума е община Бургас.

Калин Димитров от Център по подводна археология в Созопол ще представи находката и резултатите от английско - българската експедиция, картографирала дъното на морето. По време форума ще бъде обсъдена възможността за създаване на музей на подводната археология.

Дискусията ще начертае нови маршрути за културно-исторически туризъм, които да включват и последните археологически находки по Южното Черноморие. Преди броени дни в Ахтопол бе намерено най-голямото по обем и брой съкровище от монети и предмети.

Дискусията се провежда в Деня на Черно море. С форума Бургас отбелязва 22 години от подписването на Стратегическия план за възстановяване и опазване на Черно море. Документът е парафиран от 6 държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Експерти на министерствата на екологията и на здравеопазването ще представят мерките си за опазване на Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай