Борисов: Побойниците над Димитър Върбанов ще бъдат наказани

Борисов: Побойниците над Димитър Върбанов ще бъдат наказани | StandartNews.com

„Дал съм им час и половина срок за ми докладват арестувани, задържани съответно побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Това е недопустимо - знаете, аз само за кимване или за намек към журналист депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира. Просто трябва да сме изключително непримирими към такива деяния и да се знае, че като пипнеш журналист, това следва". Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод нападението над репортера на „Господари на ефира" Димитър Върбанов по време на разследване. Вчера Върбанов беше нападнат при опит да разговаря със собствениците на склад, който пакетира и пуска на пазара храни с изтекъл срок на годност.

„Извършителите на нападението са били задържани още вчера. „Двама души са с мярка за неотклонение 24 часа, като работата по доказването на престъпната им дейност продължава", съобщи старши комисар Димитър Машов от МВР – Велико Търново.

Това е второ нападение срещу Върбанов, през 2010 година го бяха ударили с чук по главата. В случая той е нападнат, тъй като продължава да подава сигнали в прокуратурата и Агенцията за безопасност на храните за нарушения в един и същи склад.

След като преди 2 години предаването подава сигнал в полицията, в склада последва проверка от страна на прокуратурата на Агенцията за безопасност на храните, където са открити над 7 тона храни с изтекъл срок на годност, както и етикети, принтери за преетикетиране и препакетиране на стоките и вкарването им в търговската мрежа. След тази проверка още на следващия ден репортери на „Господари на ефира" установяват, че складът отново продава стоки с изтекъл срок на годност.

Проверката показва, че в рамките на склада има скрито с палети помещение. След втори сигнал, прокуратурата прави втора проверка. С откриването на втория склад храните с изтекъл срок на годност вече стават 15 тона. Въпреки обещанията, че складът ще бъде затворен, това не се е случило, което става причина за новото разследване, при което репортерът Димитър Върбанов е нападнат от служителите на склада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай