Боил Банов за "Стандарт": Имате двоен празник – 26 + 8 години „Чудесата на България“

Боил Банов за "Стандарт": Имате двоен празник – 26 + 8 години „Чудесата на България“    | StandartNews.com

Какво е за нас България? Майка, дом, минало и бъдеще, кауза. Това са само малка част от отговорите, които всеки от нас би могъл да даде. Верен на каузата си да пази българското, за работи за Отечеството и да дава всеки ден по поне един аргумент на младите хора да останат и да работят за родината, "Стандарт" реши да посвети броя в деня на своята 26-годишнина на родолюбието. Потърсихме 26 знакови лица от властта, политиката, бизнеса, научните среди, за да ни кажат своята гледна точка защо трябва да останем в България и да работим за нея. Защо това трябва да направят най-вече младите хора - нашето бъдеще. Представяме ви позицията на Боил Банов, министър на културата. 

- Господин Банов, избройте, моля, 26 причини младите българи да останат или да се върнат в родината?
- Аз и моите колеги работим за това да няма нито една причина, поради която младите хора да искат да си тръгнат от България. Убеден съм, че това е задължение на всеки гражданин, който обича страната си. Ние, които живеем в България, сме останали тук, не защото нямаме избор, а точно защото имаме. В България съществуват наистина много възможности за развитие и работа, само трябва да ги потърсиш. Всеки е мотивиран от различни причини, които го привличат да бъде в родината – родителите, семейството, приятелите, богатата ни история, културата, духът, традициите, красивата природа, чувството за принадлежност, неповторимата атмосфера... Във време, когато границите са само тънък пунктир върху картата на света, когато новините пътуват почти със скоростта на светлината, когато можем физически за часове да бъдем буквално навсякъде, по-скоро трябва да се питаме „Къде се чувстват най-добре душата и сърцето ни?". А този отговор много отдавна мъдрият български народ го е формулирал в израза „У дома и стените помагат". Нашият дом е България и само от нас зависи да го поддържаме уютен, чист и приветлив. А на въпроса, който ми зададохте, могат да отговорят и наистина многото чужденци, избрали да заживеят в България и да създадат семейства тук.
- Как се отнасяте към един всекидневник на 26?
- Поздравявам екипа на вестника за двойния празник - 26 години „Стандарт" и 8 години кампания „Чудесата на България". Именно „Чудесата" показаха на обществото и институциите колко е важно не само да се разкрива красотата на богатото ни наследство, но и да се решават проблемите, които възникват при опазването му. Усилията си струват, а Министерството на културата ще продължи да подкрепя инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай