Бисер Петков потвърди: Отпада защитата на хората с увреждания при уволнение

Бисер Петков потвърди: Отпада защитата на хората с увреждания при уволнение | StandartNews.com

Отпада защитата на хората с увреждания при уволнение, потвърди в ефира на Нова телевизия социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че това става по настояване на работодателските организации.

„Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението ще става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда", обясни Петков.

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.

Относно отпадането на закрилата от уволнение на хора с увреждания, министърът обясни, че това предложение е дошло именно от организациите на работодателите. Той цитира и проучване на БСК, според което 52% от работодателите искат да отпадне подобна закрила.

„Предложеното отпадане на закрила за хората с увреждания е своеобразен контрапункт на задължението за наемане на работа от работодателите на определен брой хора с увреждания", заяви Бисер Петков.

Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания. „Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие", обясни Петков. И допълни, че финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.

„В сравнение с това, което в момента получават, увеличението е с над 200 лева", подчерта социалният министър.

Хората с над 70% инвалидност месечно ще взимат „досегашните интеграционни добавки и спрените като отпускане, но продължаващи да се изплащат четвъртинки инвалидни пенсии от НОИ", поясни още Петков.

Министър Бисер Петков потвърди в студиото, че всички семейства на загиналите и пострадалите при тежката катастрофа край Своге ще получат помощ в максимален размер от 375 лв. Той обясни, че няма да е нужно хората да обикалят офисите на Агенцията за социално подпомагане, а служители ще посетят хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай