Бисер Петков: Нов закон за социалните услуги ще промени тяхното планиране

Бисер Петков: Нов закон за социалните услуги ще промени тяхното планиране | StandartNews.com

Новият проект за Закон за социалните услуги предвижда да се промени процесът на планиране на социалните услуги и това да се прави на национално ниво. Сега основната роля е на общините, които в своите общински стратегии залагат развитието на тези социални услуги, но картината на национално ниво не е толкова ясна. Това заяви в Ямбол министърът на социалната политика Бисер Петков.

По-доброто планиране ще осигури по-добра достъпност на социалните услуги, а също и крачка към децентрализацията им. В законопроекта е предвидено създаването на нова институция - Агенция за качеството на социалните услуги, която да лицензира доставчиците на социални услуги и разработва стандартите за това, допълни Бисер Петков.

"Комплексът за социални услуги в Ямбол е един много добър пример, който чрез закона за социалните услуги ще се опитаме да стимулираме, защото в законопроекта се регламентира и подхода за предлагането на социалните услуги като комплекс, което вече е реализирано в община Ямбол. Това е един добър пример, който е регламентиран ясно в Закона за социални услуги и ще насърчи неговото развитие в други общини", поясни социалният министър.

Министър Петков бе на посещение в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни (КСУДВ), в който функционират център за обществена подкрепа, дневен център за деца с увреждания, център за социална рехабилитация и интеграция и център за настаняване от семеен тип за деца и младежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай