Аладжата спешно се нуждае от укрепване

Аладжата спешно се нуждае от укрепване | StandartNews.com

Откриване и проучване:
Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ в. от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. От 1906 г. Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение .
През 70-те годинина XX в. близо до скалния манастир е построена музейна сграда с експозиционни зали на три нива, в които са изложени ценни находки от късната античност, средновековието и Възраждането. Освен постоянната експозиция, представяща историята на манастира, там ежегодно се уреждат различни изложби.
През 2009 г. със средства на Община Варна е създаден аудиовизуалният спектакъл „Легенди от Аладжа манастир". През летния сезон спектакълът се провежда всяка сряда и неделя от 21.00 ч.

Научна стойност: Аладжа манастир е единственият известен средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII–XIV в.

Туристически потенциал: През летния туристически сезон Аладжа манастир се посещава от десетки хиляди туристи. Той е с най-висока посещаемост в системата на РИМ–Варна. По-голяма част от посетителите са организирани групи чужденци от Русия и Западна Европа.

Проблеми: Скалните килии са издълбани в мека скала, която постоянно ерозира. Нуждае се от основно укрепване. По поръчка на Община Варна е изготвен технически проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай