30 години след промените, „Времето е наше“ открива 31-то издание на „Киномания“

30 години след промените, „Времето е наше“ открива 31-то издание на „Киномания“ | StandartNews.com

С „Времето е наше" ще започне 31-то издание на „Киномания" (15-29 ноември). Режисьорът Петър Попзлатев е вдъхновен от романа „Разруха" на Владимир Зарев, а името на лентата неслучайно прави аналогия с промените, започнали у нас преди 30 години.

„Този филм има своя потребност да бъде документално приближен към най-важното събитие в новата българска история – чрез технологията на промяната да зададе няколко въпроса от философски порядък, да провокира всеки един българин да открие и продължи историята, която се опитах да разкажа във филма, обяснява Попзлатев. Много трудно се прави филм от историческа значимост, в който се казват доста смели неща".

Ивайло Христов, Руши Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци и Валентин Ганев са сред актьорите в продукцията, чиято криминална нишка пък е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Тази година фестивалът „Киномания" е под мотото „Големите филми преди големите награди" и включва селекция от близо 50 заглавия, които зрителите ще видят преди признанието им на най-престижните отличия в света на седмото изкуство.

Чуждестранните галапремиери в зала 1 на НДК започват на 17 ноември с „Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади, открил фестивала в Кан. Пенелопе Круз и Хавиер Бардем са в главните роли в драматичния психологически трилър, копродукция на Испания, Франция и Италия.

„Рудолф Нуреев: Бялата врана" - трети режисьорски филм на Ралф Файнс, ще бъде показан на 23 ноември. Новият документален филм на Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си", със световна премиера в Кан, ще бъде прожектиран на 24 ноември. На следващия ден е премиерата на „Лоро" на Паоло Сорентино, сатира за Силвио Берлускони.

С осем филма, 8 до 14 ноември, ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман. За първи път на голям екран у нас ще бъдат показани първият цветен филм на Бергман от 1964 г. – „Да не говорим за всички тези жени", и „Лице срещу лице".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай