13 български града се включват в Европейската нощ на учените

13 български града се включват в Европейската нощ на учените | StandartNews.com

Общо 13 български града се включват в Европейската нощ на учените. На 52 локации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора ще запознават ученици и родителите им с любопитни аспекти от историята, точните науки и новите технологии. Очаква се над 50 000 души да се включат в инициативата.
Постиженията на българската наука са във фокуса Европейската нощ на учените у нас. Инициативата включва ателиета, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, сред които са Софийския университет, Нов български университет и Тракийски университет в Стара Загора. Теми на изданието са още Европейската година на наследството и Европейската столица на спорта.

Участниците в нощта на учените се запознават с научни области от история до роботика, използването на големи масиви данни и на нови софтуерни услуги. Основната цел на програмата е да популяризира научната сфера сред деца, студенти и родители.

Тази година Европейската нощ на учените поставя фокус и върху културното измерение, а голяма част от събития обединяват науката с изкуството. За първи път в програмата ще участва и школата "Багатур", която пресъздава древни традиции на траките и прабългарите. В Европейската нощ е предвидена прожекция на научно-образователни филми разказващи за големите имена е науката. Събитието се финансира по програмата на Европейската комисия за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай