Защо спря интересът към ваксините?

Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има „Модерна“ и „Астра Зенека“.

Защо спря интересът към ваксините? | StandartNews.com

Налице е затихване на интереса към ваксините. Това поясни в интервю за БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

„Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората“, коментира той.

„Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, заяви д-р Миндов в предаването „Преди всички“.

Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има „Модерна“ и „Астра Зенека“. Той разказа, че в списъка му има трима желаещи за „Пфайзер“, но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с „Астра Зенека“, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за „Янсен“, нито за „Спутник“.

При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след ваксини. „При „АстраЗенека“ няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла.“

Важно е, че от този месец джипитата могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени, подчерта Георги Миндов, като допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.

Според Миндов празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на „Пфайзер“ изисква специфично съхранение след размразяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай