Защо искаме кислород? Истината от Кацаров

Нямаме спешна нужда, за застраховка

Защо искаме кислород? Истината от Кацаров | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров разясни казуса с поисканата от България помощ от ЕС в борбата срещу COVID-19 за оборудване по механизма за гражданска защита в ефира на  bTV.

"България поиска активирането на плана още през миналата седмица. Няма забавяне. Аз вече го обявих няколко пъти пред медиите, че ще бъде поискано такова активиране. Това е нормалната процедура, която трае около седмица преди да се получи разрешение от европейската комисия. Това е като грижата на добрия стопанин.

Приемете го като застраховка. Ние нямаме непосредствена нужда от помощ в този момент, но предвид на това, че ситуацията като цяло е тежка, кризата не е отминала, съществуват рискове да се влоши, да имаме нужда от допълнителна апаратура. Смятаме, че е правилно да отворим тази процедура.

Водих няколко разговора с еврокомисаря по здравеопазване и самата тя много добре знае каква е ситуацията у нас. Самата тя предложи да активираме клаузата, за да може да я ползваме, ако се наложи. Исканията са за респиратори, монитори и т.н. В момента нямаме такава необходимост", категоричен бе министърът.

"Има достатъчно кислород за пациентите, благодарение на производителите у нас, държат се много отговорно и приоритетно снабдяват болниците. Правителството взе решение да финансира болниците с 10 милиона лева точно за нужните им за снабдяване с кислород. В нашата страна има разкрити легла за активно лечение близо 50 хиляди.

От тях половината не са заети. От тези 25 хиляди близо 10-12 хиляди са за лечение от ковид. Това са легла, които имат осигурено всичко необходимо за лечение, както и персонал. От тях са заети малко над 8 хиляди легла. Имаме 1000 реанимационни легла за тежки случаи, от тях са заети близо 800. И в двата случая сме близо до горната граница.

Затова казвам, че рискът и опасността не са отминали. Засега не виждам вариант с локдаун. Наложените мерки със зелен сертификат ни дават възможност да избегнем това всички ние да си отидем по домовете и да чакаме инфекцията да спре", каза здравният министър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай