Заразяват ли се ваксинираните? Говори Кантарджиев

Той каза и мнението си за трета доза от ваксината

Заразяват ли се ваксинираните? Говори Кантарджиев | StandartNews.com

"Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000, но го преминават леко.

Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново.

Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването", заяви проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ пред Нова телевизия.

Относно третата игла, според него от СЗО са против от морална гледна точка, тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана. Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет.

"Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет.

При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят", обясни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай