Заразата настъпва! Още една област връща маските

Санитарните власти отчетоха и засилен интерес към втората бустерна доза

Заразата настъпва! Още една област връща маските | StandartNews.com

От 28 юли се завръща изискването за носене на маски в лечебните и социални заведения, както и в обществения транспорт в Русе, реши днес Областния оперативен щаб. Мерките включват и спазване на дистанция от 1.5 метра, провеждане на ежедневен филтър за деца със симптоми в учебни и детски заведения, както и на посетители и потребители в центровете за социални услуги.

На две места в крайдунавския град и региона има засилено внимание - в Центъра за психично здраве, където 4 от настанените са с ковид, както и в Дома за стари хора в Николово, където 9 от възрастните хора и двама души от персонала са с коронавирус.

Малко над 400% или около пет пъти повече са активните случаи на COVID-19 в русенско спрямо началото на юли тази година. От 60 през първия ден на месеца, те вече стигнаха 304. 41 от заболелите са на болнично лечение. По последни данни заболеваемостта в региона е малко над 175 души на 100 000 население, което го прави част от т.нар. жълта зона.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева уточни, че още не може да се говори за епидемия, а мерките са свързани с профилактика.

Санитарните власти отчетоха и засилен интерес към втората бустерна доза. До момента в област Русе са извършени 130 563 имунизации като със завършен имунизационен курс са 58 536 души.

Бустерна доза е поставена на 24 208 русенци като от възможността за втори бустер са се възползвали 1218 души от региона.

За последните 24 часа са поставени 107 ваксини, като три от тях са на деца на възраст между 12 и 18 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай