Започна безплатното ваксиниране за хората над 65 г.

Дозите няма да стигнат за всички желаещи, а само за пенсионерите с тежки хронични заболявания с най-голям риск да се разболеят

Започна безплатното ваксиниране за хората над 65 г. | StandartNews.com

Днес започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предназначени за пенсионерите над 65-годишна възраст. Те ще бъдат доставени на семейните лекари, заявили желание да участват в програмата, които ще преценяват кои от пациентите им отговарят на предварително обявените критерии за поставяне на безплатна ваксина, тъй като дозите няма да стигнат за всички желаещи, а само за пенсионерите с тежки хронични заболявания, подложени на най-голям риск да се разболеят.

Първите 20 000 дози са получени преди две седмици и са разпределени основно в столицата, където пенсионерите са най-много. Вторият транш от 100 000 е доставен в петък и до края на тази седмица ваксините трябва да стигнат до кабинетите на личните лекари. С тях ще бъдат ваксинирани 10% от пенсионерите над 65 години, които отговарят на критериите.

„Когато нещо се прави за първи път, е трудно да се направят точни разчети какъв би бил интересът. Затова започнахме от 10% на базата на това, че досега употребата на тези ваксини е била много ниска – около 2-3%“, обясни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод недостига на ваксини за всички.

Д-р Виделина Моллова, семеен лекар, е заявила 100 дози, а ще получи едва 10. В цяла Западна Европа има недостиг на противогрипни ваксини. В България има семейни лекари, които са отказали да работят по тази програма и не са заявили дози.

Амбицията е до 2022 година безплатни ваксини да получават 1/4 от пенсионерите над 65 години у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай