Зам.-кметица на Сливен се нареди до протестиращите мед.сестри

Протестиращите бяха подкрепени и от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки

Зам.-кметица на Сливен се нареди до протестиращите мед.сестри | StandartNews.com

Заместник-кметицата по социалните дейности и културата на община Сливен Пепа Чиликова подкрепи протестиращите медицински сестри и се включи в техния протест пред сградата на кметството. За изненада на всички повече от 100 участници в протеста, тя застана до протестиращите и си сложи синя лентичка с надпис "Протестирам". "18 години съм била медицинска сестра и знам как тези жени изхранват семействата си. Аз съм зам.-кмет временно, а професията ми остава за цял живот и аз много си я обичам", заяви пред "Стандарт" Пепа Чиликова. Тя е бивш директор на колежа за медицински сестри в Сливен, а в момента преподава там. Подкрепата на зам.-кметицата бе посрещната с аплодисменти от нейните колежки, които я поздравяваха и прегръщаха.
Медицински сестри, лаборантки и други здравни специалисти се събраха точно в 12 часа пред сградата на община Сливен. Те бяха подкрепени от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки. Имаше плакати "Да! на достойния труд", "Да! на достойното заплащане", "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас" и др.
Настояваме за незабавната оставка на Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това искане не бе включено в нашите планове, но след снощното й участие по bтв, днес става факт. Не може да се организираме във Фейсбук, а тя да казва, че протестът ни бил емоционален, заяви Надежда Маргинова, която е една от организаторките на протеста и медицинска сестра в областната болница. В специално приета декларация участниците в протеста поискаха работната заплата за медицинските сестри и лаборантките да стане две средни работни заплати, а отделно да се заплаща извънредният труд. Участничките аплодираха бурно един от най-известните сливенски лекари - хирургът д-р Михаил Жечков, който подкрепи протеста. С микрофон в ръка д-р Жечков каза: "Толкова е просто, ние, лекарите, и вие, медицински сестри и лаборанти, сме едно. Ние не можем един без друг. Затова ви подкрепям", каза лекарят.
На протеста в Сливен имаше и още една изненада. Кметът на общината Стефан Радев поиска и получи микрофона. Отначало имаше наченки на негодувание. Стефан Радев обаче увери протестиращите, че общината се грижи за своите медицински кадри. Вашите колежки, които са в детските градини и яслите към общината, получават по-високи заплати от останалите. Ние отчитаме изключителното значение на вашата професия и правим всичко възможно за повишаване на доходите. Сигурен съм, че както и в други сектори, така и тук скоро нещата ще се оправят, каза Стефан Радев, чието изказване бе изпратено с аплодисменти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай