Вторник,

За кого динята не е полезна?

От: стандарт -
661
За кого динята не е полезна?
A
A
A

 

За мнозина от нас похапването на диня е неразривна част от лятото. Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Всекидневната употребата на дини обаче крие опасности, включително метаболитни нарушения, развитие на артериална хипертония и атеросклероза.

Причината е, че с динята в организма навлизат захари, които бързо се абсорбират и допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, причинявайки възпалителен ефект.

Затова и дините са противопоказани за хора с нарушения на водно-солевия метаболизъм, със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и склонност към отоци.

Хората над 50-60 години, страдащи от артериална хипертония, захарен диабет, атеросклероза, проблеми с кръвообращението и бъбречни заболявания, не трябва да ядат дини в големи количества. Според диетолозите, оптималното количество диня не трябва да надвишава 150 грама на ден, пише здраве то.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията