За кого динята не е полезна?

Вдига кръвната захар

За кого динята не е полезна? | StandartNews.com

 

За мнозина от нас похапването на диня е неразривна част от лятото. Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Всекидневната употребата на дини обаче крие опасности, включително метаболитни нарушения, развитие на артериална хипертония и атеросклероза.

Причината е, че с динята в организма навлизат захари, които бързо се абсорбират и допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, причинявайки възпалителен ефект.

Затова и дините са противопоказани за хора с нарушения на водно-солевия метаболизъм, със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и склонност към отоци.

Хората над 50-60 години, страдащи от артериална хипертония, захарен диабет, атеросклероза, проблеми с кръвообращението и бъбречни заболявания, не трябва да ядат дини в големи количества. Според диетолозите, оптималното количество диня не трябва да надвишава 150 грама на ден, пише здраве то.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай