Всички сме виновни за европейското

Всички сме виновни за европейското | StandartNews.com

Волейболистката на "Левски" мечтае за втора титла и трансфер

Тя е на 21 години, но вече има - Петя, как се насочихте към волейбола? сериозен опит в родното първенство. Петя Баракова може да се похвали с дубъл през 2014 г., три сребърни медала и един загубен финал за купата. От 2013 година е част от женския национален отбор по волейбол като разпределител. Талантливата спортистка даде интервю за агенция "Блиц", която е медиен партньор на "Стандарт" в кампанията "Спортните чудеса на България". Петя е сред номинираните най-добре представящи се млади спортисти до 23 години. За нея може да гласувате най сайта - bgchudesa.com.

- Петя, как се насочихте към волейбола?

- Запалих се покрай родителите ми, които са тренирали този спорт, но не са се занимавали професионално. Спомням си, че започнах да играя сериозно, когато бях в пети клас. Родителите ми ме учиха на различните отигравания, така тръгна всичко. След това ме записаха да тренирам в Пазарджик. Родом съм от село до Пазарджик. От пети клас станах част от "Хебър".

- Кой е първият ви треньор?

- Мария Вълчева, а след това Надка Даньова. На тях дължа много и съм им благодарна. После стигнах до националния отбор младша възраст, след което последва поканата от "Левски".

- Кога пристигнахте в София и трудно ли ви беше?

- Вече пета година съм част от "Левски". Нормално е да бъде трудно в началото, но се свиква. Пристигнах, когато бях на 16 години. Треньорският щаб на "Левски" ме беше следил, познаваха качествата ми. Любка Дебърлиева и Радослав Бакърджиев работиха много упорито с мен. Отделяха ми много време, за което съм им благодарна. Много държа на Бакърджиев, както и на първите ми треньорки в "Хебър".

- Какви успехи имаш до момента?

- За тези 5 години в "Левски" имам една шампионска титла и една спечелена купа на България. Да се надяваме този сезон да бъде успешен.

- Кой е основният ви конкурент?

- "Марица" (Пловдив), но ние няма да се даваме. Ще се борим за трофеите както всеки сезон. Мачовете с "Марица" са най-важните, но няма да подценяваме и другите отбори.

- Считате ли се за звездата в "Левски"?

- О, не, каква звезда!? Всички сме равни.

- Вече сте част от "А" националния отбор и дори дебютирахте на Европейското в Белгия и Холандия.

- Всеки се бори да достигне до националния.

- Как ви приеха в отбора?

- Много добре, нямах проблеми с момичетата. Всички много ми помагаха. Жалко, че загубихме и трите мача, но се надявам на успехи в бъдеще.

- Селекционерът Драган Нешич подаде оставка след Европейското. Той ли е главният виновник?

- Не е той главният виновник. Вината е на всички ни. Определено можеше да е по-добро представянето ни, но явно нещата не се получиха.

- За какво мечтае една талантлива волейболистка?

- Засега мисля само за "Левски" и се надявам на още успехи с любимия отбор, както и с националния тим. Ако, разбира се, ми се удаде възможност да продължа кариерата си извън България, бих го направила. Но на този етап не мисля за трансфер. Но не отричам, че мечтая някой ден да изляза в чужбина и да се развия като добра състезателка.

- Харесва ли ви София?

- Да, вече не си представям да се върна обратно в Пазарджик. Когато мога, се прибирам вкъщи.

- Студентка ли сте и какво учите?

- Следвам за учителка по физическо възпитание в НСА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай