Неделя,

Всеки втори пуши, не иска да спира

От: СТАНДАРТ -
154
Всеки втори пуши, не иска да спира
A
A
A

Всеки втори българин пуши и не иска да отказва цигарите. Дори коронавирусът не е бил достатъчно стресиращ за повече пушачи да спрат цигарите.

ВИЖ ОЩЕ: Пушачите нащрек! Коронавирус идва през запалката

Тревожните данни са от първото и единствено по рода си национално представително проучване в България, публикувано от Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари през последните 12 месеца.

Сред младежите на 19 години вече имаме ядро от закостенели млади пушачи, коментира председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев пред Дарик радио.

Хората осъзнават вредата и риска за здравето си от всички тютюневи изделия, но 44% от всички пушачи не възнамеряват да се откажат, а 37 % са направили безуспешен опит през миналата година, показва проучването на пациентската организация.

„Това, което много държави направиха, а ние в България закъсняхме, е да сменим подхода и стратегията към пушачите, за да им помогнем“, казва д-р Хасърджиев. Според него забраните и ограниченията за тютюнопушенето, вдигането на акцизите, програмите и кабинетите за отказване от цигарите не са дали никакъв положителен резултат през последните 10-15 години. Проваляме се и в училището, и в семейството, подчерта още той.

„Трябва да предложим алтернативи на тези, които не могат, не желаят или безуспешно се опитват години наред да се откажат от тютюнопушенето, за да намалим вредата и риска“, категоричен е председателят на Националната пациентска организация. Той дадe за пример Великобритания, която със своята проактивна държавна политика насърчава употребата на изделия, които съдържат никотин, но не и катрани. „Там вече отчитат сериозен спад на употребата на традиционни цигари, особено след навлизането и на бездимните тютюневи изделия, които не горят, а нагряват тютюна“, обясни още д-р Хасърджиев.

У нас изследването показва, че 9% от българите използват предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, 2% – предимно електронни цигари. Все още има противници на новите алтернативи, но те не се обосновават с  научни данни.

„Дори Американската агенция по храните и лекарствата определи бездимните продукти като по-безвредни в сравнение с цигарите и като полезни за общественото здраве. Говорим за продукти, които биха могли да помогнат на всички жертви на зависимостта да се справят по-лесно”, каза още Хасърджиев. Той даде и личен пример  как от заклет пушач с дългогодишни опити да се откаже от цигарите  вече 2 години ползва бездимните алтернативи и то все по-рядко.

„В медицината не е нова практика една зависимост да се лекува с друга. Метадоновите програми са точно такъв тип терапия”, каза още председателят на организацията.

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички