Отварят кутията на Пандора.Искове към Спешна помощ

Това заяви адвокатът Димитър Марковски

Отварят кутията на Пандора.Искове към Спешна помощ | StandartNews.com

“Загубата на пациенти ще отключи една кутия на Пандора от завеждане на бъдещи съдебни искове и дела към Спешна помощ, болници и отделните здравни звена”, това заяви в NOVA” адвокат Димитър Марковски.

По думите му е недопустимо да се налага пациент, звъннал на 112, да търси сам помощ.

“Случаят с 34-годишния мъж в Бургас е поредният пример. Нормативното положение на уредбата, която регламентира отношенията в здравеопазването, е доста объркана. В годините отпаднаха множество медицински стандарти, които регламентират начина, по който трябва да протича едно лечение. Утвърденият стандарт за спешна медицинска помощ работи от 2017 г. Тя добре регламентира какво означават понятията спешен пациент и спешно състояние. Когато един пациент попада в категорията спешен, той влиза в тези стандарти, които трябва да се изпълнят”, обясни  Марковски.

Според него не бива да обвиняваме лекарите за подобни случаи.

Той коментира и трагедията в Пловдив. "Надявам се, че проверката ще стигне и по-нагоре. Става въпрос за лоша организация в пловдивската болница. Лечебното заведение разполага с голям сграден фонд. Има възможност да бъдат открити необходимия брой легла за болни от коронавирус, които да бъдат отделени от другите пациенти", поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай