Вторник,

Връщат аналгин-хинина, помага срещу вируса

От: СТАНДАРТ -
1624
Връщат аналгин-хинина, помага срещу вируса
A
A
A

Златното лекарство на българите аналгин –хининът, което в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции, ще бъде върнато. То бе окончателно спряно през 2012 г. Борисов коментира, че аналгин-хининът още през 2012 година е спрян. Днес обаче   Агенцията по лекарствата ще вземе решение да разреши отново производството му.  Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, на срещата при него за новите мерки срещу коронавируса. В разговора участваха министрите на икономиката, здравеопазването и финансите – Емил Караниколов, Кирил Ананиев и Венцислав Горанов, шефът на ВМА и ръководител на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

ВИЖ ОЩЕ: Имаме резерви от хининови лекарства, правим още

"Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ме информира за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Професор Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус", написа Борисов в профила си във Фейсбук след срещата.

ВИЖ ОЩЕ: Нови забрани! Затварят градовете /ОБЗОР/

"В следствие на изнесените данни, разпоредих на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министър Ананиев незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа. В контакт сме с българските фармацевтични производители и те имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа", допълни министър-председателят.

Междувременно заповедта на здравния министър вече е факт. Тя важи до второ нареждане и целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар.

 

От кабинета пък съобщиха, че  Борисов е в непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

Икономическият министър Емил Караниколов е докладвал на срещата, че днес във ведомството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Борисов изразил задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

"Оказва се, че хининът е базово за лекарствата за коронавируса. Не казваме, че сме намерили лекарство. Да не се спекулира. Но при всички случаи е крачка напред и има положителен ефект",  каза Борисов. И дипълни: „След като професорите казват, че има положителен резултат, ние сме длъжни да произведем”.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com