Вълчев: Учениците вдигат заразата

При влошаване на ситуацията с вируса ще има промяна на грахика

Вълчев: Учениците вдигат заразата | StandartNews.com

Ако ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се влоши, графикът за посещение на училищата ще бъде променен. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб образователният министър Красимир Вълчев.

"Ще се следи ситуацията на 12 часа и ще се подхожда разумно, доколкото позволява и не застрашава живота и здравето на голям брой учители и ученици", добави министърът.

Той все пак каза, че има малко покачване на заболеваемостта, след като големите ученици са се върнали в училище. "Спорен е въпросът коя среда допринася за заразяване", смята той.

Той уточни, че изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко пренасят вируса.

Това, което има като данни от януари, показва, че предучилищният и началният етап са допринесли малко за заразата, каза министър Вълчев, без да уточнява обаче точни данни.

На 4 февруари, учениците от 7, 8 и 12 клас се върнаха отново в класните стаи от днес. Става въпрос за около 170 000 деца. 

Съгласно графика, одобрен от здравните власти, от 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а при третия етап - от 4 март, в класните стаи се връщат учениците от 6 и 9 клас, както и отново тези от 12 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай